SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Åsele Idrottsklubb
Gymnastik
Historik över ÅIK-Gymnastik

Hösten 1981 startades motionsgymnastik för kvinnor och män och lockade genast 40-talet deltagare. Våren 1982 bildades ÅIK:s gymnastiksektion. Intresset för gymnastik var nu väckt och våren -82 kom två barngrupper igång med lek- och kroppsövningar i skolans gymnastiksal. Även gympa för ungdomar började efterfrågas och hösten 1983 kunde gymnastiksektionen även erbjuda ”jazzgympa” för unga flickor. Tyvärr flyttade ledaren för jazzgruppen, så efter två terminer föll jazzen bort från utbudet.

Under mitten av 80-talet blev ”gympa” ett begrepp över hela Sverige. 1987 kunde vi presentera en ny grupp – ”lättgympan”. Den blev ett alternativ till motionsgymnastiken som nu bytt namn till ”intensivgympa”. Antalet deltagare ökade snabbt, och vi var snart 60-talet vuxna. Barngymnastiken som pågått sedan -82 hade nu omkring 30 barn.

Hösten -89 startade ”Projekt ÅIK”. En idrottsskoleverksamhet med målsättning att låta idrottsintresserade barn få prova på många olika idrottsaktiviteter och på så sätt få en bredare grund att stå på. Under verksamhetsåret anställdes Lars-Ove Markeby på deltid som projektansvarig. Under påföljande år återgick barngymnastik och idrottsskolegrupp till att ingå under gymnastiksektionen.

Kvinnorna i Åsele har varit duktiga att gå på ”gympa” medan herrarna har varit mer svårflirtade. Vårterminen 1990 gjordes därför ett nytt försök och ”styrkegympa” för herrar lanserades. Intresset bland herrarna blev stort och två grupper tränade en gång i veckan i sjukstugans träningslokal. ”Styrkegympa” blev populärt och hösten -90 utökades den verksamheten med två damgrupper. Ännu en ny aktivitet kunde vi erbjuda under hösten – vattengymnastik, som efterfrågats under många år.

Vid invigningen av Åsele sporthall i mars 1991 deltog en blandad grupp gymnaster med deltagare från gymnastikens olika grupper med åldersvariation från 3-75 år. Det blev ett populärt inslag. Efter detta lämnade vi den lilla och slitna gymnastiksalen och flyttade till den stora och fina sporthallen. Även styrkegympan bytte lokaler och flyttade in i simhallens styrketräningshall. I och med detta började en ny era för gymnastiksektionen med stora grupper i alla åldrar.

Hösten 1992 utökades verksamheten dels med en workout-grupp som blev en stor succé framförallt bland de yngre, och dels en styrkegympa på dagtid. Tyvärr var vi tvungna att göra aktivitetsuppehåll p. g. a. ledarbrist.

1995 inköptes 20 st. StepUp-brädor och i och med detta startades en ny grupp – StepUp. Detta blev så populärt att den snart utökades till två grupper. Lättgympan och intensivgympan delade på sig för att åter bli två separata grupper.

StepUp, workout, intensivgympa, kom-i-gång-gympa, vattengympa och styrkegympa herrar/damer var andra aktiviteter som kom igång i mitten av 90-talet och som i vissa delar även finns kvar idag.
Under senare åren har spinning kommit igång som aktivitet efter att ÅIK investerat i ett antal cyklar. Problemet för ÅIK-gym i dagsläget är lokalsituationen. Spinning kräver en egen lokal och förslag finns att använda delar av läktaren för ändamålet. Kostnaden för detta har sökts ur bygdeavgiftsmedel, men tyvärr har det blivit avslag de 2 senaste årens ansökningar. Det finns ett stort behov av Gymmix-aktiviteter i Åsele, men tyvärr är ledarkadern begränsad, vilket medför att antalet olika aktiviteter gymnastiken kan erbjuda är i motsvarande mån begränsade.